Doorgaan naar hoofdcontent

Amandel-Jamkoekjes / Almond Jam Cookies

Koekjes uit grootmoeders tijd.
Jamkoekjes zijn een echte klassieker, we weten allemaal wel waarom zeker?

*een zacht koekje;
*met een licht vanille aroma;
*gevuld met zoete jam.

Deze amandel-jamkoekjes zijn zeer simpel om te maken, daar moet je het dus niet voor laten.
Om er een beetje een moderne twist aan te geven, heb ik amandelpasta en -poeder gebruikt. Nog een beetje aardbeienjam, en je koekjes uit grootmoeders tijd zijn klaar voor de oven. O, ongeduld…

1 koekje
2 koekjes
3 koekjes

Amandel – Jamkoekjes
veganistisch, sojavrij

Voor 10-12 koekjes:
Ingrediënten:
Natte ingrediënten:
3 eetlepels/40 gram amandelpasta of 3 eetlepels neutrale olie
3 eetlepels amandelmelk
1 theelepel vanille extract
¼ cup/67 gram suiker
Droge ingrediënten:
¾ cup/120 gram speltbloem
¼ cup/31 gram amandelmeel
¼ theelepel bicarbonaat
2 eetlepels puddingpoeder
Extra:
Aardbeienjam (zelfgemaakt of gekocht)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Roer de natte ingrediënten goed door in een kom.
Meng in een andere kom de droge ingrediënten.
Roer de droge ingrediënten door de natte ingrediënten en kneed tot een deeg.
Rol balletjes van het deeg en druk een beetje plat.
Maak een kuiltje in het midden van de balletjes. Lepel een halve theelepel aardbeienjam in de holtes.
Bak de koekjes 8 à 10 minuten.
Haal de koekjes uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster. Njam.


Almond Jam Cookies
vegan, soy free

For 10-12 cookies:
Ingredients:
Wet ingredients:
3 tbsp/40 grams almond paste or 3 tbsp neutral oil
3 tbsp almond milk
1 tsp vanilla extract
¼ cup/37 grams sugar
Dry ingredients:
¾ cup/120 grams spelt flour
¼ cup/almond meal
¼ tsp baking soda
2 tbsp custard powder
Extra:
Strawberry jam (homemade or store-bought)

Directions:
Preheat the oven to 180° Celsius. Line a baking tray with parchment paper.
Mix the wet ingredients in a bowl.
In another bowl combine the dry ingredients.
Mix the dry ingredients with the wet ingredients and form a dough.
Make balls of the dough and flatten out slightly. Make a dent in the middle.
Drop ½ tsp of strawberry jam in the dents.
Bake the cookies for 8-10 minutes.
Remove from the oven and cool completely. Njam.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs

Luchtige hazelnoot pannenkoekjes in Amerikaanse stijl, met instant gekarameliseerde vijgen & geroosterde hazelnoten.
Eerst en vooral een bekentenis. Als kind ben ik nooit een fan geweest van pannenkoeken, toch niet de pannenkoeken zoals we ze hier kennen. Als er vroeger pannenkoeken gebakken werden, kwam er standaard iets anders op tafel voor mij.
Eens veganist, heb ik de American pancakes leren kennen… en deze doen het dus wel voor mij! Misschien is het de luchtigheid? Of de dikte van de pancakes? Het lijken wel kleine wolkjes van plezier!
Het receptje dan maar. De pannenkoekjes bestaan uit een simpel en snel beslag, met speltbloem & hazelnootpoeder. De vijgen worden instant gekarameliseerd. Geen gedoe aan het ontbijt of brunch met een keukenvoorraad aan potten & pannen en massa’s ingrediënten! Nog even afwerken met geroosterde hazelnoten en natuurlijk ahornsiroop of kokosbloesemsiroop. Want eerlijk, pancakes kunnen toch niet bestaan zonder siroop!????? Iedereen mee hier? E…

Romige Rijst Ovenschotel met Bonen, Champignons, Spinazie & Vegan Kaas / Creamy & Cheezy Rice Casserole with Beans, Mushrooms & Spinach

Romige ovenschotel met rijst, champignons, spinazie en gesmolten kaaslaagje!
Ik krijg wel eens de vraag waar ik de inspiratie voor mijn recepten haal. Het antwoord is heel simpel, in de ijskast en voorraadkast. Ik heb niet de gewoonte om gericht boodschappen te doen. Ik koop gewoon wat er in het seizoen is, of wat er aantrekkelijk en vers uitziet. Eens thuis zie ik wel wat er gemaakt wordt. Als je al verse groenten in huis hebt, kan er al niet veel mis gaan. Aanvullen met de nodige gezonde proteïnen, zoals bonen of linzen. Nog een beetje kruiden & specerijen om het geheel een beetje te pimpen en je maaltijd is al bijna klaar. Zo simpel kan het dus zijn.
De zomer lijkt al weer ver weg in ons landje, tijd dus voor een verwarmende schotel. Vandaag werd het een ovenschotel met als basis groenten en bonen, aangevuld met volwaardige rijst. Om de schotel af te werken en romiger te maken, kokosmelk en plantaardige kaas. De ovenschotel kan op voorhand bereid worden, en later opgewarmd worden.
*…