Doorgaan naar hoofdcontent

Amandel-Jamkoekjes / Almond Jam Cookies

Koekjes uit grootmoeders tijd.
Jamkoekjes zijn een echte klassieker, we weten allemaal wel waarom zeker?

*een zacht koekje;
*met een licht vanille aroma;
*gevuld met zoete jam.

Deze amandel-jamkoekjes zijn zeer simpel om te maken, daar moet je het dus niet voor laten.
Om er een beetje een moderne twist aan te geven, heb ik amandelpasta en -poeder gebruikt. Nog een beetje aardbeienjam, en je koekjes uit grootmoeders tijd zijn klaar voor de oven. O, ongeduld…

1 koekje
2 koekjes
3 koekjes

Amandel – Jamkoekjes
veganistisch, sojavrij

Voor 10-12 koekjes:
Ingrediënten:
Natte ingrediënten:
3 eetlepels/40 gram amandelpasta of 3 eetlepels neutrale olie
3 eetlepels amandelmelk
1 theelepel vanille extract
¼ cup/67 gram suiker
Droge ingrediënten:
¾ cup/120 gram speltbloem
¼ cup/31 gram amandelmeel
¼ theelepel bicarbonaat
2 eetlepels puddingpoeder
Extra:
Aardbeienjam (zelfgemaakt of gekocht)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Roer de natte ingrediënten goed door in een kom.
Meng in een andere kom de droge ingrediënten.
Roer de droge ingrediënten door de natte ingrediënten en kneed tot een deeg.
Rol balletjes van het deeg en druk een beetje plat.
Maak een kuiltje in het midden van de balletjes. Lepel een halve theelepel aardbeienjam in de holtes.
Bak de koekjes 8 à 10 minuten.
Haal de koekjes uit de oven en laat volledig afkoelen op een rooster. Njam.


Almond Jam Cookies
vegan, soy free

For 10-12 cookies:
Ingredients:
Wet ingredients:
3 tbsp/40 grams almond paste or 3 tbsp neutral oil
3 tbsp almond milk
1 tsp vanilla extract
¼ cup/37 grams sugar
Dry ingredients:
¾ cup/120 grams spelt flour
¼ cup/almond meal
¼ tsp baking soda
2 tbsp custard powder
Extra:
Strawberry jam (homemade or store-bought)

Directions:
Preheat the oven to 180° Celsius. Line a baking tray with parchment paper.
Mix the wet ingredients in a bowl.
In another bowl combine the dry ingredients.
Mix the dry ingredients with the wet ingredients and form a dough.
Make balls of the dough and flatten out slightly. Make a dent in the middle.
Drop ½ tsp of strawberry jam in the dents.
Bake the cookies for 8-10 minutes.
Remove from the oven and cool completely. Njam.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Pompoencake met Pecan Crumble & Sinaasappelglazuur (of muffins) / Pumpkin Cake with Pecan Streusel & Orange Glaze (or muffins)

Pompoen, pecannoten & sinaasappel… Een griezelig lekkere Halloween cake!



Het moet natuurlijk helemaal geen Halloween zijn voor deze cake… ook op andere dagen is de cake huiveringwekkend lekker!
Ik heb morgen een dagje uit met een wandeling gepland. Om mijn maatje te verrassen (en voor een beetje extra energie onderweg), nog snel een cake gebakken. Ik hoop alvast dat ik in mijn opzet ben geslaagd.
En met de herfst en al zijn pompoenenpracht, moest dit natuurlijk een pompoencake zijn. De pompoen krijgt het gezelschap van pecannoten en sinaasappel. Want eens ik dan toch aan het bakken was, besloot ik de cake maar een klein extraatje mee te geven. Zo werkt het nu eenmaal in mijn keuken. En hoewel de crumble en het glazuur optioneel zijn, hoezo optioneel??? Waren we het er dan niet over eens dat het crumble laagje het beste gedeelte van de cake is?! Als je dan al iets als optioneel wilt beschouwen, laat dan het bordje & vorkje weg...
* smeuïge & kruidige pompoencake; * pecan crumble…

Speculaas-Marsepein Cake / Speculaas/Biscoff-Marzipan Cake

Speculaascake met een laagje marsepein, ook gekend als gevulde speculaascake!


Met Sinterklaas weer in aantocht vullen de rekken in de winkels zich weer met het nodige zoets & snoepgoed. Van chocolade, speculoos/speculaas, amandelspijs, pepernoten… noem het maar op. Keuze te over! Ik laat al dat lekkers meestal gewoon aan mij voorbijgaan en bak gewoon zelf iets. Zoals deze speculaas-marsepeincake.
En wie kent hem niet, de gevulde speculaas? Een laag marsepein tussen twee laagjes speculaaskoek. Het is dan ook een ideaal huwelijk. Vandaag echter geen koek, maar cake. Het principe is hetzelfde, kruidige speculaascake gevuld met een laagje amandelspijs. Nog een beker warme chocolademelk en je avond kan niet meer stuk!
Van de overschot marsepein heb ik nog een paar paddenstoeltjes gemaakt ter decoratie. Optioneel, maar leuk.

Voor de paddenstoeltjes: Neem een bolletje marsepein en vorm er met je handen een plat schijfje mee, dit hoeft helemaal niet perfect rond & afgelijnd te zijn, in de…

Citroen-Chia-Amandelpulp Koekjes / Lemon-Chia-Almond Pulp Cookies

Koekjes met citroen & chia zaadjes, op basis van amandelpulp.


Een aantal weken geleden kreeg ik van iemand de vraag om een receptje met amandelpulp. Hier bij Chillies for Chocolate ga ik altijd graag op verzoekjes in als het een beetje in de lijn ligt van mijn kookstijl.
Ook ik heb vaak een voorraadje amandelpulp in huis. Het is dan ook geen rare vraag, wat ermee gedaan? Heel vaak voeg ik de pulp gewoon toe aan havermout & smoothies, maar ik kan me voorstellen dat dit na een tijdje gaat vervelen. Dit is bij mij trouwens ook het geval. Oplossing?! Je kan ook perfect bakken met notenpulp. Altijd een beetje een aangenamere manier van pulp eten, dat dacht ik dan zo.
Rarara… koekjes! Wie o wie weet er nog niet dat ik al eens graag een koekje eet. Ter gelegenheid, heb ik twee koekjes gebakken op basis van amandelpulp. Het receptje van vandaag is het eerste van de twee. Het andere wordt één van de komende weken gepost.
Citroen en chia zaadjes. De koekjes zijn zacht & smeuïg met een …