Doorgaan naar hoofdcontent

Turkse Kisir / Turkish Kisir

Turkije is bekend om zijn salades. Het zijn niet zomaar bijgerechten die zonder veel aandacht op tafel gebracht worden. Nee, een salade in Turkije is een gerecht op zich, boordevol smaak en kleur. Ze worden gegeten als mezze of als onderdeel van de maaltijd.

Kisir is hier een perfect voorbeeld van. 
Kisir wordt meestal gemaakt met bulgur. De salade bevat onder andere komkommer, tomaten, kruiden, granaatappelsap, citroensap, ui & knoflook. Het doet een beetje denken aan tabouleh, maar bevat meer smaakmakers.

En hoewel kisir perfect als maaltijd kan gegeten worden, past de salade ook perfect bij een vegan barbecue of een mezze menu. De komende dagen worden nog een aantal creatieve ideeën aangebracht met kisir.

Turkse Kisir
veganistisch, glutenvrije optie, sojavrij, notenvrij

Ingrediënten:
1 cup/185 gram bulgur (gebruik quinoa voor glutenvrij)
1 sjalot, fijn gesnipperd
4-5 lente uitjes, in ringetjes
2 tomaten, ontpit & in blokjes
1 kleine komkommer, in blokjes
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel – 1 eetlepel sambal oelek (afhankelijk van de gewenste hitte)
1 theelepel pul biber
1 eetlepel lookolie
1 eetlepel granaatappelsiroop
1 eetlepel citroensap
½ theelepel komijnpoeder
½ cup gehakte platte peterselie
2 eetlepels muntblaadjes, fijn gesneden
Peper & zout, naar smaak

Bereidingswijze:
Kook de bulgur (of quinoa) volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af en laat uitlekken.
Meng in een grote kom de ingrediënten voor de kisir en roer de bulgur (of quinoa) erdoor.
Breng op smaak met peper & zout.
Serveer op kamertemperatuur.


Turkish Kisir
vegan, gluten free option, soy free, nut free

Ingredients:
1 cup/185 gram bulgur (use quinoa for GF)
1 shallot, finely chopped
4-5 spring onions
2 tomatoes, deseeded & chopped
1 small cucumber, cubed
1 tbsp tomato puree
1 tsp – 1 tbsp sambal oelek (depending on the desired heat)
1 tsp pul biber
1 tbsp garlic oil
1 tbsp pomegranate molasses
1 tbsp lemon juice
½ tsp cumin powder
½ cup chopped flat leave parsley
2 tbsp mint leaves, chopped
Pepper & salt, to taste

Instructions:
Cook the bulgur (or quinoa) according to package instructions and drain well.
Mix the ingredients for the kisir in a large bowl and stir in the bulgur (or quinoa).
Season with pepper & salt.
Serve at roomtemperature.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…