Doorgaan naar hoofdcontent

Yoghurtcake met Frambozen & Crumble Topping / Yogurt Cake with Raspberries & Crumble Topping

Een tijdje terug heb ik iemand een zoetje beloofd, en belofte maakt schuld. Bij deze ;).

Ik heb al vaker cake gebakken met fruit- en groenten puree ter vervanging van vetstof, deze keer heb ik yoghurt gebruikt. En hoewel het mogelijk is om volledig vetvrij te bakken, gebruik ik meestal toch een kleine hoeveelheid olie voor de structuur en textuur van de cake.

De yoghurt geeft een aangename frisheid & lichtheid aan de cake, hier gecombineerd met frambozen. Het crumble laagje geeft een beetje crunch.

De cake kreeg veel lof van mijn trouwe testpanel, en zelfs niet-veganisten waren onder de indruk van hoe smakelijk een plantaardige cake kan zijn.  
Bij deze trouwens een bedankje aan mijn testpanel, dat altijd klaarstaat om uitvoerig te proeven en commentaar te geven. En natuurlijk om te helpen de voorraad cake te verwerken…  want hoewel een plakje cake op zijn tijd wel smaakt, ik eet heus niet al het zoets & lekkers van de blog alleen op!


Liefs, Yanni.


Yoghurtcake met Frambozen & Crumble Topping
veganistisch, sojavrij, laag vetgehalte

Voor 1 cake:
Ingrediënten:
Droog:
1 ¾ cup/280 gram speltbloem of 1 ¾ cup/325 gram tarwebloem
cup/130 gram suiker
1 ½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel bicarbonaat
Snufje zout
Nat:
½ cup/140 gram plantaardige yoghurt
¼ cup/60 ml neutrale olie
cup/160 ml amandelmelk
1 theelepel vanille extract
Overige:
¾ cup/100 gram frambozen (vers of diepvries)
Voor de crumble:
3 eetlepels bloem
1,5 eetlepel grove havervlokken
2 eetlepels bruine suiker
¼ - ½ theelepel kaneelpoeder
2 eetlepels kokosolie of plantaardige boter

Bereidingswijze:
Voor de crumble:
Wrijf alle ingrediënten voor de crumble tussen je vingers tot een kruimelige massa.
Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
Vet een cakevorm (25-12 centimeter) in met olie en bestuif met bloem of bekleed met bakpapier.
Meng de droge ingrediënten in een kom.
Meng in een andere kom de natte ingrediënten.
Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten.
Roer voorzichtig de frambozen door het beslag.
Giet het mengsel in de cakevorm en bestrooi met de crumble.
Bak de cup cake ~45-50 minuten of tot een houten prikkertje er schoon uitkomt.
Laat volledig afkoelen op een rooster.


Yogurt Cake with Raspberries & Crumble Topping
vegan, soy free, low fat

Makes 1 cake:
Ingredients:
Dry:
1 ¾ cup/280 gram spelt flour or 1 ¾ cup/325 grams wheat flour
⅔ cup/130 grams sugar
1 ½ tsp baking powder
¼ tsp baking soda
Pinch of salt
Wet:
½ cup/140 grams non-diary yogurt
¼ cup/60 ml neutral oil
cup/160 ml almond milk
1 tsp vanilla extract
Extra:
¾ cup/100 gram raspberries (fresh or frozen)
For the crumble:
3 tbsp flour
1,5 tbsp rolled oats
2 tbsp brown sugar
¼ - ½ tsp cinnamon
2 tbsp coconut oil or vegan butter

Instructions:
For the crumble:
Rub the ingredients between your fingers until just combined and crumbly.
For the cake:
Preheat the oven to 180° Celsius.
Grease a cake tin (25-12 cm) with oil and dust with flour or line with parchment paper.
Mix the dry ingredients in a bowl.
In another bowl mix the wet ingredients.
Combine wet and dry ingredients.
Gently fold in the raspberries.
Pour the mixture in the cake tin and top with the crumble.
Bake in the oven for ~45-50 minutes or until a wooden skewer comes out clean.
Cool down completely on a wire rack.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneelbroodjes met Pecannoten & Rozijnen / Sticky Cinnamon Buns with Pecans & Raisins

Zachte kaneelkoffiekoeken gevuld met pecannoten & rozijnen.
Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou posten… Normaal post ik gezonde gerechten & snacks. Ik vroeg me dus af of deze broodjes wel thuishoren op de blogpagina. Maar ze zijn o zo lekker! De beslissing is gevallen, het receptje gepost. Wie o wie kan er aan weerstaan?
En ja, er staan wel meer recepten online voor kaneelbroodjes, dit is mijn versie. Mijn broodjes bevatten in verhouding tot andere versies en stuk minder suiker en vetstof. Indien gewenst kan je de vulling zelfs maken met appelmoes! Dat is alvast wat ik gedaan heb. De suiker volledig schrappen is geen optie, de broodjes moeten wel lekker “sticky& gooey” blijven.
De kaneelbroodjes zijn zacht & luchtig en zitten boordevol pecannoten & rozijnen, toch nog iets gezonds aan het recept. De ervaring wordt compleet door de kaneel, gekend om zijn zoete en aromatische eigenschappen. De specerij zou trouwens de bloedsuikerspiegel stabiel houden en cho…

Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs / Peanut Butter Bars with Coconut & Cocoa Nibs (No bake)

Bars for peanut butter lovers!


Gezonde bars op basis van:
* dadels * havervlokken
* pindakaas * kokos
& cacao nibs
Een dagje uit als veganist... Afhankelijk van de bestemming is het niet altijd een garantie dat je op uitstap vegan eten vindt. En ik bevind mij meestal ergens midden in de natuur, wat het nog moeilijker maakt. Als je dan al een vegan optie vindt, is de keuze meestal beperkt en niet altijd even gezond. Ik neem in zo'n geval het zekere voor het onzekere en neem een gezonde snack mee, zo heb ik alvast iets bij om me op de been te houden. Zoals deze pindakaas bars, boordevol goede energie! 
Eet de bars als snel ontbijt of als snack onderweg. 

Leuk weekend!



Pindakaas Bars met Kokos & Cacao Nibs veganistisch, glutenvrij, sojavrij
Voor 8-10 bars: Ingrediënten: 10 medjool dadels, 10 minuten in water geweekt indien niet zacht ⅓ cup pindakaas (zelfgemaakt of gekocht) 2 eetlepels ahornsiroop (optioneel indien gekochte pindakaas) Zaadjes van 1 vanille stokje (of ½ theelepel extract) Snufj…

Blauwe Bessen-Kardemom Kaastaart Snacks / Blueberry-Cardamom Snacks

Gezonde & voedzame blauwe bessen “kaastaart” snacks.
Soms hebben we allemaal behoefte aan iets zoets, niet dan? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan rauwe dessertjes en snacks. Ze bevatten weinig of geen geraffineerde suikers en zitten bovendien nog barstensvol vitaminen, mineralen en goede vetten. Een lekkere snack dus die goed is voor je lichaam, dat kunnen we alleen maar toejuichen.
Rauwe snacks & dessertjes zijn niet alleen gezond, ze ook nog eens zeer gemakkelijk te maken. De enige benodigdheden zijn ingrediënten van goede kwaliteit en een krachtige blender (ik gebruik een mini blender). Het moeilijkste gedeelte is wachten tot het geheel is opgesteven…
Deze kaastaart snacks met blauwe bessen hebben een simpele bodem van dadels & amandelen. De vulling wordt op smaak gebracht met kardemom en een vleugje limoen voor dat kleine extraatje. En dan blauwe bessen, kleine gezondheidsbommetjes.
Mijn repen zijn een beetje slordig gesneden. Kleine vergetelheid, had de kaastaart in de…