Doorgaan naar hoofdcontent

Yoghurtcake met Frambozen & Crumble Topping / Yogurt Cake with Raspberries & Crumble Topping

Een tijdje terug heb ik iemand een zoetje beloofd, en belofte maakt schuld. Bij deze ;).

Ik heb al vaker cake gebakken met fruit- en groenten puree ter vervanging van vetstof, deze keer heb ik yoghurt gebruikt. En hoewel het mogelijk is om volledig vetvrij te bakken, gebruik ik meestal toch een kleine hoeveelheid olie voor de structuur en textuur van de cake.

De yoghurt geeft een aangename frisheid & lichtheid aan de cake, hier gecombineerd met frambozen. Het crumble laagje geeft een beetje crunch.

De cake kreeg veel lof van mijn trouwe testpanel, en zelfs niet-veganisten waren onder de indruk van hoe smakelijk een plantaardige cake kan zijn.  
Bij deze trouwens een bedankje aan mijn testpanel, dat altijd klaarstaat om uitvoerig te proeven en commentaar te geven. En natuurlijk om te helpen de voorraad cake te verwerken…  want hoewel een plakje cake op zijn tijd wel smaakt, ik eet heus niet al het zoets & lekkers van de blog alleen op!


Liefs, Yanni.


Yoghurtcake met Frambozen & Crumble Topping
veganistisch, sojavrij, laag vetgehalte

Voor 1 cake:
Ingrediënten:
Droog:
1 ¾ cup/280 gram speltbloem of 1 ¾ cup/325 gram tarwebloem
cup/130 gram suiker
1 ½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel bicarbonaat
Snufje zout
Nat:
½ cup/140 gram plantaardige yoghurt
¼ cup/60 ml neutrale olie
cup/160 ml amandelmelk
1 theelepel vanille extract
Overige:
¾ cup/100 gram frambozen (vers of diepvries)
Voor de crumble:
3 eetlepels bloem
1,5 eetlepel grove havervlokken
2 eetlepels bruine suiker
¼ - ½ theelepel kaneelpoeder
2 eetlepels kokosolie of plantaardige boter

Bereidingswijze:
Voor de crumble:
Wrijf alle ingrediënten voor de crumble tussen je vingers tot een kruimelige massa.
Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
Vet een cakevorm (25-12 centimeter) in met olie en bestuif met bloem of bekleed met bakpapier.
Meng de droge ingrediënten in een kom.
Meng in een andere kom de natte ingrediënten.
Roer de natte ingrediënten door de droge ingrediënten.
Roer voorzichtig de frambozen door het beslag.
Giet het mengsel in de cakevorm en bestrooi met de crumble.
Bak de cup cake ~45-50 minuten of tot een houten prikkertje er schoon uitkomt.
Laat volledig afkoelen op een rooster.


Yogurt Cake with Raspberries & Crumble Topping
vegan, soy free, low fat

Makes 1 cake:
Ingredients:
Dry:
1 ¾ cup/280 gram spelt flour or 1 ¾ cup/325 grams wheat flour
⅔ cup/130 grams sugar
1 ½ tsp baking powder
¼ tsp baking soda
Pinch of salt
Wet:
½ cup/140 grams non-diary yogurt
¼ cup/60 ml neutral oil
cup/160 ml almond milk
1 tsp vanilla extract
Extra:
¾ cup/100 gram raspberries (fresh or frozen)
For the crumble:
3 tbsp flour
1,5 tbsp rolled oats
2 tbsp brown sugar
¼ - ½ tsp cinnamon
2 tbsp coconut oil or vegan butter

Instructions:
For the crumble:
Rub the ingredients between your fingers until just combined and crumbly.
For the cake:
Preheat the oven to 180° Celsius.
Grease a cake tin (25-12 cm) with oil and dust with flour or line with parchment paper.
Mix the dry ingredients in a bowl.
In another bowl mix the wet ingredients.
Combine wet and dry ingredients.
Gently fold in the raspberries.
Pour the mixture in the cake tin and top with the crumble.
Bake in the oven for ~45-50 minutes or until a wooden skewer comes out clean.
Cool down completely on a wire rack.

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Kaneel Wafels met Vijgen-Walnoten Compote / Cinnamon Waffles with Fig-Walnut Compote

Zachte kaneelwafels met een compote van vijgen & walnoten + verse vijgen + kokosslagroom.

Er zijn zo van die dingen, die ik pas echt ben gaan appreciëren sinds ik veganist ben. Wafels is zo één van die dingen. Niet dat ik ze zo vaak eet, maar dat maakt ze nu net dat beetje specialer.
Vandaag deel ik een receptje voor één van de lekkerste wafels die je ooit hebt geproefd! Een zachte kaneelwafel, een beetje geduld hier want ze komen knapperig uit het wafelijzer… Plakkerig-zoete vijgen-walnotencompote, verse vijgen en een toefje kokosslagroom voor de durvers. Het is zowat een dessert als maaltijd, wel dat heb ik er alvast van gemaakt. 😁
De wafels zijn natuurlijk ook lekker op zichzelf. Ze zijn laag in vet- en suikergehalte en gemakkelijk te maken. En als je niet zelf compote wil maken, gebruik dan vijgenjam uit een potje.
Smakelijk!


Een paar andere recepten die je misschien leuk vindt: Hazelnoot Pannenkoekjes met Gekarameliseerde Vijgen / Hazelnut Pancakes with Caramelized Figs
Pecan Koff…

Tofu Tajine met Olijven & Tomatensaus / Tofu Tajine with Olives & Tomato Sauce

Snelle & simpele saffraan-gember tajine met tofu, olijven & gekruide tomatensaus.

Een aantal weken geleden had ik een etentje met twee voor mij zeer bijzondere mensen. Op het menu:
* Tajine met tofu * Couscous salade met oven geroosterde wortelen, abrikozen & tofu feta * Harissa-komijn yofu (als extraatje voor de liefhebbers van pittig eten) * Marokkaanse cake
De tajine heeft tofu als basis. Tofu in een tajine? Ook ik was er vroeger geen fan van, het leek gewoon iets te missen. Tot ik deze tajine maakte. De tofu wordt eerst gemarineerd met citroen, gember en saffraan, en daarna krokant aangebakken. Nog een mild gekruide tomatensaus en groene olijven om de tajine compleet te maken, et voilà. Ik gebruik ingelegde citroen in het recept, een typische Marokkaanse smaak. Als je hier geen fan van bent, kan je deze gewoon weglaten of minder gebruiken. De tajine zal nog steeds kruidig & smaakvol zijn.
Deze tajine kan op voorrand bereid worden, altijd handig als je gasten ontvangt.
* to…

Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen / Simple Fennel-Tomato Soup with Lentils

Simpele venkel-tomatensoep met linzen.
Het beste eten is soms gewoon het simpelste eten! Niet? Een kom dampende soep op een druilerige dag… mmm. Meer moet dat niet zijn.
Geen dure ingrediënten, geen eindeloos gedoe in de keuken,… En dan denk ik altijd, is dit wel iets om op een blog te posten? Maar lekker is lekker, en soms wil ik gewoon een ideetje meegeven.
Een blogpagina draait in mijn ogen niet enkel om high tech en ingewikkelde recepten. Soms heel simpel en snel, soms net dat beetje meer. Zoals ik aangeef in de beschrijving van mijn blog, gaat het om alledaagse recepten, die haalbaar moeten zijn voor iedereen. Het heeft weinig zin om receptjes uit te werken, die niemand inspireren of die nooit door iemand worden gemaakt. Als er liefhebbers zijn van meer “fancy” eten, laat mij maar een berichtje.
Voor nu, smakelijk!


Simpele Venkel-Tomatensoep met Linzen veganistisch, glutenvrij, sojavrij, notenvrij
Ingrediënten: Olie om te bakken 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 grote venkel,…